Informacje o temacie
Zobacz temat
Prezentacja krótkofalarstwa
|
|
SO8ABC |
Dodany dnia 19-01-2013 14:46
|
![]() Łukasz Administrator ![]() Postów: 56 Data rejestracji: 29-09-2011 |
Zakładam ten wątek dlatego, że padła nieoficjalna chyba jeszcze propozycja od kol. Janka SP8RSL prezentacji Klubu w Kazimierzu Dolnym. Ja osobiście jestem za i jeśli by się jeszcze kilku z Was znalazło można było by się skontaktować z kolegami z "Radio Reaktywacja" http://reaktywacj... i może udało by się zorganizować pokaz dla młodzieży. Co o tym sądzicie i czy jest ktoś z Was chętny do wzięcia udziału w tym. Łukasz
Na stałym QTH: TRX:YAESU FT8800E ANT: AM6000 W mobilu TRX: YAESU FT8800E ANT: Midland NR-770R ![]() Odczyty z mojej stacji meteo www.pogodawpulawa... |
|
|
SP8RSL |
Dodany dnia 23-01-2013 08:53
|
![]() Nowicjusz ![]() Postów: 3 Data rejestracji: 29-09-2011 |
Cześć Łukasz! Widzę, że tylko my dwaj jesteśmy zainteresowani REAKTYWACJĄ, a szkoda. Piszesz, że nieoficjalne zaproszenie, tu sie mylisz jestem współorganizatorem festynu w Gminnym Zespole Szkół w Kazimierzu Dolnym, stąd moja propozycja. Byłaby to zapewne atrakcja dla dzieciaków (SP i Gimnazjum) a dla Klubu zaistnienie na szerszym polu. Co do strony technicznej - my dajemy zasilanie i miejsce (może byc w budynku, może być na zewnątrz). Stację klubową macie - znak SP8ZKG, którego licencja jest ważna a operatorami są: SP8JUS, SP8QED, SP8BJU. Czyli chęci z Twojej strony są oby i pozostali klubowicze chcieli się zaangażować, wystarczy porozmawiać z operatorami SP8ZKG, znaleźć sprzęt i do dzieła. Vy 73 SP8RSL |
|
|
SP8-20-126 |
Dodany dnia 02-02-2013 15:51
|
![]() mirek Nowicjusz ![]() Postów: 3 Data rejestracji: 07-04-2012 |
Bralem udzial w tym projekcie ( http://reaktywacj...niej-gorze ), byc moze przydalbym sie teraz. Czy potrzebujecie cos po za obecnoscia.
PL-LOP D-ROW
|
|
|
SO8ABC |
Dodany dnia 02-02-2013 16:24
|
Myślę, że na początek sama obecność wystarczy reszta do uzgodnienia. Ja ze swojej strony mogę udostępnić sprzęt na 2m i 70cm. Innego póki co nie mogę sie dorobić. Łukasz
Na stałym QTH: TRX:YAESU FT8800E ANT: AM6000 W mobilu TRX: YAESU FT8800E ANT: Midland NR-770R ![]() Odczyty z mojej stacji meteo www.pogodawpulawa... |
|
|
SP8GSC |
Dodany dnia 02-02-2013 18:50
|
![]() Krzysztof Nowicjusz ![]() Postów: 6 Data rejestracji: 01-10-2011 |
Jak najbardziej pochwalam inicjatywę popularyzacji naszegi hobby wśród dzieci. Gdyby nie odbiornik na fale krotkie stojacy w domu prawdopodobnie nigdy nie zostałbym krotkofalowcem. Pokaz pracy stacji amatorskiej to troche za malo. Ja widzaiłbym najpierw pogadanki o amatorskich łacznosciach radiowych organizowane w szkołach (niestety na to trzeba miec uprawnienia nauczyciela) a dopiero jako zwieńczenie zorganizowac cos w rodzaju festynu gdzie jedną z wielu atrakcji byłaby mozliwośc obejrzenia pracy radiostacji amatoprskiej. W dzisiejszych czasach kiedy kazdy może miec CB radio to nie jest atrakcja. Atrakcją są odległosci na jakie udaje sie nawiazać łacznosci i potwierdzenia tych łacznosci na kartach QSL. Można tez od strony komnstruktorskiej, bo zalezy nam by do krotkofalarstwa trafiali ludzie zainterseowani bardziej radiotechniką niz godzinnym paplaniem o "dupie Maryni". Celem krótkofalarstwa nie jest wymina ciekawych informacji przez radio czy tez mila i przyjemna rozmowa tylko sam fakt i trudnosc nawiazania łacznosci z ciekawą, a wiec raczej odległa stacją. A umiejetnośc przeprowadznia lacznosci na telegrafii jest fascynująca przez sam fakt zamiany mysli na serie krotkich i długich sygnałow, które rozumieja tylko wtajemniczeni. A także mozliwośc nawiazania na cw lacznosci ze stacja, ktorej prawie nie słychać na fonii. Mozna tez bawić sie programami do dekodowania róznych ciekawych emisji i tak jednym z waznych punktow programu bylaby łacznosc na sstv nawet z lokalna stacja, ale z mozliwoscia przeslania obrazków tam i spowrotem, ktore tworzone byłyby przez obserwatorów takiej łacznosci. Moznaby tez pokazac jak słychac jakiegoś satelite amatorskiego z uzyciem kierunkowej obracanje anteny i pokazac jak zmienia sie częstotyliwosc podczas przelotu takiego satelity. Łaczności fonicznei na 80m nie są zbyt ciekawe, a na 2m FM to juz zupełnie prawie nie krótkofalartswo tylko walkie-talkie. Tak wiec jestem za tym by takie pokazy organizowac, ale troszke bardziej urozmaicone. Niestety moje mozliwosci udziału w takich imprezach sa bardzo ograniczone, bo nie dysponuje wlasnym środkiem lokomocji a i zdrowie juz nie takie jak kiedyś, wiec kilkugodzinna impreza jest dla mnie troche zbyt wyczerpujaca. 73 Krzysztof
|
|
|
SQ8DSX |
Dodany dnia 08-02-2013 12:25
|
![]() Paweł Początkujący użytkownik ![]() Postów: 25 Data rejestracji: 28-09-2011 |
To może ja dorzucę parę słów, żeby nieco rozruszać nasze forum… Powiem uczciwie… do bycia „nauczycielem” to ja nie odnajduję w sobie powołania, zarówno jeśli chodzi o jednorazowe prezentacje (festyny), jak i regularną pracę klubową. Edukację młodzieży zostawiam tym, którzy się na tym znają, mają do tego predyspozycje, odpowiednie kwalifikacje i wystarczającą ilość wolnego czasu. Jedyne, co mogę robić w kwestii „oświaty” krótkofalarskiej i dzielenia się z innymi swoją wiedzą i doświadczeniem, to od czasu do czasu, pisać artykuły na forum. Pomysł propagowania krótkofalarstwa wśród młodzieży uważam za bardzo dobry, bo ktoś powinien nas kiedyś zastąpić na falach eteru, ale muszę się też zgodzić z kolegą SP8GSC, że w czasach sms-ów, CB radia czy dostępnych w hipermarketach PMR-ów bez zezwoleń, nasze zwykłe rozmowy na UKF-ie, nawet te robione przez przemienniki, prawdopodobnie nie będą dla dzisiejszej młodzieży żadną atrakcją. Pogaduchy „klubu seniora” na 80m również, moim zdaniem, raczej ich nie porwą… To co pozostaje? Telegrafia? To chyba za trudne, teraz młodzież idzie na łatwiznę… to już prędzej prezentacja łączności cyfrowych może być bardziej interesująca, bo nieco przypomina rozmowy na GG czy Skype… no i oczywiście klasyczne QSO na SSB, szczególnie te robione na duże odległości i późniejsze ich potwierdzanie za pomocą papierowych QSL-ek. Do tego prezentacja samodzielnie wykonanych transceiverów, anten, zasilaczy, interface-ów itp. Życzę kolegom powodzenia w organizacji festynu i tego, by wśród uczestników udało się znaleźć młodych ludzi chętnych do zdobycia potrzebnej wiedzy, zrobienia licencji i na wykonanym samodzielnie sprzęcie robienia dalekich łączności. A wśród użytkowników tego forum zapewne znajdą się osoby chętne, dysponujące wolnym czasem, wiedzą i doświadczeniem, żeby w tym pomóc. W końcu zarejestrowanych użytkowników jest tutaj aż 28… |
|
|
SP8RSL |
Dodany dnia 10-02-2013 14:00
|
Witam! W końcu zarejestrowanych użytkowników jest tutaj aż 28… Zgadza się ale ilu jest "radioaktywnych"? ![]() A teraz wracając do głównego tematu... wywołałem ten temat ponieważ sądzę, że PKK chciało by sie zaprezentować na szerszym forum niz tylko na klubowych spotkaniach i sadzę, że może to wypalić. Festyn, który ma się odbyć to przede wszystkim szkolny a przyokazji (a jest taka możliwośc) PKK zaprezentował by sie wśród uczniów (pewnie i nie tylko) oraz pokazał co to takiego krótkofalarstwo - takie jest moje zdanie. Organizowanie jednocześnie Festynu Krótkofalarskiego czy Lekcji o Krótkofalarstwie poprostu nie wypali, ale... jeżeli Klub się zaprezentuje i bedzie jakieś zainteresowanie to żaden problem poprosic członków z Reaktywacji i w uzgodnieniu z Dyrekcją szkoły można taka lekcja przeprowadzić A tak jak w temacie "Prezentacja krótkofalarstwa" niechby się tak stało,oby tylko znaleźli się chętni do organizacji i przyjazdu. PS. To trochę to forum się rozruszyło - tak trzymać! SP8RSL Jan
|
|
|
SO8ABC |
Dodany dnia 30-05-2013 05:17
|
Witam po długiej nieobecności. Panie Janku więc jak działamy coś w temacie? Ja nadal jestem chętny przyjechać ze swoim sprzętem który może imponujący nie jest. Może i ktoś z szanownych kolegów się jednak zdecyduje co Wam szkodzi. P.S. Fajnie będzie wrócić na stare "śmieci" tzn. L.O. matura 2000. pamiętna klasa M. Gębali ![]() Łukasz
|
|
SP8RSL |
Dodany dnia 31-05-2013 06:36
|
Witam po jeszcze dłuższej przerwie ![]() Troszkę to późna decyzja konkretna - WIELKIE DZIĘKI ZA ZAINTERESOWANIE - ale nie niemożliwa, muszę pogadać z dyrektorem (nie będzie miał nic na przeciwko) , tylko czy pogoda dopisze, zapowiadają nie najlepszą i Festyn może się nie odbyć ![]() http://www.gzskaz...strona.pl/ - link do informacji. Łukasz, jeśli możesz "pokazać" się na przemienniku "Kazimierskim" to moglibyśmy uszczegółowić Twój przyjazd i innych Kolegów (np. Mirek SP8-20-126 się deklarował) A tak poza tym ja tez to LO kończyłem ![]() Mam nadzieje do usłyszenia i zobaczenia! Vy 73 de Janek SP8RSL SP8RSL Jan
|
|
|
SO8ABC |
Dodany dnia 09-06-2013 16:58
|
Janku na festynie być nie mogłem i bardzo tego żałuję ale jako, że zbliża się koniec roku szkolnego i wiadomo w szkole i lekcje są już teraz luźniejsze mogę, a nawet chcę poświęcić swój wolny czas i przyjechać na dawną Szkolną 2 w tych ostatnich dniach roku szkolnego i pokazać co to krótkofalarstwo. Może nie w pełnym wymiarze ale zawsze coś tam z Twoją pomocą można by zaprezentować. Co Ty na to? Łukasz
|
|
SP8IZA |
Dodany dnia 07-06-2014 21:12
|
![]() Wojciech Nowicjusz ![]() Postów: 9 Data rejestracji: 15-03-2014 |
Witam kolegów może odgrzeje trochę temat chętnie się przyłącze do waszej akcji.
Wojtek
|
|
Przejdź do forum: |