Informacje o temacie
Zobacz temat
APRS
|
|
SO8ABC |
Dodany dnia 17-06-2013 13:08
|
![]() Łukasz Administrator ![]() Postów: 56 Data rejestracji: 29-09-2011 |
Zainteresowałem się ostatnio APRSem tylko w ogóle jakoś nie wiem jak ten temat ugryźć może pomożecie. A mianowicie chodzi mi o podłączenie FT8800 do karty dźwiękowej i jaki wykonać interfejs do tego, bo chodzi oto żeby nadawało i odbierało. Jestem zielony w temacie i to bardzoooo, a mnie zaciekawił. Łukasz
Na stałym QTH: TRX:YAESU FT8800E ANT: AM6000 W mobilu TRX: YAESU FT8800E ANT: Midland NR-770R ![]() Odczyty z mojej stacji meteo www.pogodawpulawa... |
|
|
SQ8DSX |
Dodany dnia 18-06-2013 10:21
|
![]() Paweł Początkujący użytkownik ![]() Postów: 25 Data rejestracji: 28-09-2011 |
Najwygodniej mimo wszystko jest posiadać radio z wbudowaną obsługą APRS-u (np. takiego ręczniaka jak mój Yaesu VX-8GE) , wszystkie inne rozwiązania są dość niewygodne w użytkowaniu (w samochodzie nie będziesz przecież woził radia z podłączonym do niego laptopem)… Jeśli chcesz się pobawić APRS-em, a nie inwestować za wiele, to posiadając telefon z androidem i gps-em możesz używać aplikację APRSdroid (APRS-IS) – bez radia i komputera będziesz wiedział gdzie są inni użytkownicy, a także będziesz mógł odbierać i wysyłać komunikaty do nich. Aplikacja pozwala również pracować z APRS-em za pośrednictwem bluetooth lub głośnika i mikrofonu radia / telefonu, więc nie trzeba robić żadnego interfejsu, ani niczego instalować. Swoje położenie i przebytą trasę możesz śledzić za pośrednictwem aplikacji APRSViewer (android) lub na stronie http://aprs.fi. Jeśli jednak chcesz połączyć swoje radio z komputerem i poza odbieraniem informacji APRS utworzyć np. stacjonarny digipeater (via I-Gate), to powinien wystarczyć prosty interfejs taki jak do łączności cyfrowych PSK/RTTY (AFSK) i do tego jakaś specjalna aplikacja np. jedna z opisanych na stronie www.aprs.pl. Na tej stronie znajdziesz również inne informacje na temat APRS – schematy interfejsów, opisy sprzętu i softu, linki do programów itp. Z moich dotychczasowych doświadczeń mogę jedynie powiedzieć, że w Puławach słychać niewiele stacji, czasami w okolicy przejedzie jakiś mobil z APRS-em, a planowany przemiennik SR8NPU na razie milczy… Paweł |
|
|
SO8ABC |
Dodany dnia 18-06-2013 12:08
|
![]() Łukasz Administrator ![]() Postów: 56 Data rejestracji: 29-09-2011 |
Nie chcę z tym jeździć to ma stać w domu ![]() Łukasz
Na stałym QTH: TRX:YAESU FT8800E ANT: AM6000 W mobilu TRX: YAESU FT8800E ANT: Midland NR-770R ![]() Odczyty z mojej stacji meteo www.pogodawpulawa... |
|
|
SQ8DSX |
Dodany dnia 18-06-2013 13:31
|
![]() Paweł Początkujący użytkownik ![]() Postów: 25 Data rejestracji: 28-09-2011 |
O.K. W takim razie na stronie, którą podałem w moim poprzednim poście powinieneś znaleźć większość potrzebnych Ci informacji. Jeśli chodzi o APRS-a, to ja używałem go jedynie z moim VX-8GE oraz na androidzie za pomocą APRSdroid-a, do komputera w celu pracy z APRS nigdy radia nie podłączałem, nie mam więc doświadczenia w kwestii interfejsów i aplikacji komputerowych APRS. Może ktoś inny z tego forum będzie mógł Ci w tym pomóc… Paweł |
|
|
sq8drq |
Dodany dnia 17-10-2013 13:44
|
![]() Daniel Nowicjusz ![]() Postów: 2 Data rejestracji: 24-08-2013 |
w konuc po dlugim czekaniu na akceptacje admina udalo mi sie zalogowac. temat aprs czeka mnie w nieglugiej przyszlosci, na razie czytam |
|
|
SP8IZA |
Dodany dnia 26-10-2014 07:33
|
![]() Wojciech Nowicjusz ![]() Postów: 9 Data rejestracji: 15-03-2014 |
Aprs to fajna sprawa dziwi mnie ze w Puławach gdzie jest tak dużo wysokich budynków niema jeszcze digi a jest wx. Na dzień dzisiejszy ramki obsługują digi z za wielkiej wody (wstyd panowie wstyd). Moje digi z Dęblina też przerzuca trochę ramek z Puław. Proszę o kontakt osoby zainteresowane aprs po wschodniej stronie Wisły bo jesteśmy w czarnej d.... I czas się brać do roboty. 10.11.2014 Digi uruchomione. Konfiguracja Antena Tran-Max BF2M3 gain 7,8 dB 8 metrow h1000 Radio icom z mini digi WB8WGA Teraz planujemy zalożyc tu jeszcze lepsze radio i terminal. Najważniejsze że część antenowa wykonana przed zimą Edytowane przez SP8IZA dnia 10-11-2014 19:26 Wojtek
|
|
|
SP8IZA |
Dodany dnia 14-11-2014 20:46
|
![]() Wojciech Nowicjusz ![]() Postów: 9 Data rejestracji: 15-03-2014 |
Widze ze ruszył wkońcu SR8NPU
Wojtek
|
|
Przejdź do forum: |